Nieuws

Het laatste nieuws over Voorleesweek lees je hier.

 • Voorleesactiviteiten tijdens Kunstendag voor Kinderen

  Zondag 18 november is het Kunstendag voor Kinderen. Die dag kan je met je gezin naar heel wat culturele activiteiten in Vlaanderen en Brussel. En daar zitten ook voorleesactiviteiten tussen. Hier een greep uit de voorleesactiviteiten in enkele provincies:

  Verhalen van Leo Timmers - Bib Sint-Lambrechts-Woluwe

  Nijntje in de bib - Bibliotheek Permeke Antwerpen
  Voorlezen was nog nooit zo leuk - Bib Turnhout
  Proeven van meer dan 10 activiteiten - Rataplan Borgerhout
  De grootste kamishibai ter wereld, met Stefan Boonen en Jan Van Lierde - OC De Witte Merel Lint
  Muzikale kindervertellingen - Bibliotheek Melle

  Kleuterdansen met prenten - Bibliotheek Waregem

   

  Veel plezier!
  Ga naar www.kunstendagvoorkinderen.be voor alle info.

  Lees verder
 • Hare Majesteit de Koningin bezoekt kinderdagverblijf

  Ook dit jaar zet Koningin Mathilde haar schouders mee onder de Voorleesweek. Aangezien we extra focussen op baby's en peuters, bezoekt zij op vrijdag 16 november een kinderdagverblijf waar voorgelezen wordt. Op vrijdag 16 november lezen zes leerlingen van het zevende jaar kinderzorg van VIA Tienen voor in kinderdagverblijf 't Vlindertje in Boutersem. Deze kinderverzorgers in opleiding hebben de voorbije weken een intensieve training rond interactief voorlezen aan baby's en peuters gevolgd.

   

  Koningin Mathilde zal deze voorleesmomenten bijwonen en in gesprek gaan met de leerlingen. Nadien volgt er een rondetafelgesprek met een aantal experten en ervaringsdeskundigen op het vlak van voorlezen voor die jonge leeftijd. Iedereen Leest zal haar ook het eerste exemplaar van de nieuwe handleiding voor docenten kinderzorg en verzorging overhandigen.

   

  Hou onze Facebook-pagina in de gaten voor een uitgebreid fotoverslag!

  Lees verder
 • De vele voordelen van voorlezen

  Nog een paar dagen tot de Voorleesweek! Wat zijn nu weer de voordelen van voorlezen? We zetten ze even op een rijtje. Dat voorlezen veel positieve effecten heeft op een kind, weet intussen iedereen. Zowel thuis, op school, in het kinderdagverblijf als in de bib is het daarom belangrijk om voorlezen als een vast ritueel in te bouwen.

  Nog argumenten nodig om je directeur, man/vrouw, verantwoordelijke te overtuigen? Dan laat je gewoon even dit artikel lezen.

  Lees verder
 • Voorlezen op de Boekenbeurs

  Ook op de Boekenbeurs is er dit jaar aandacht voor voorlezen, zelfs voor de allerjongsten! Op de stand van Iedereen Leest kan je met je baby en peuter terecht voor een rustig (voorlees)momentje met een boek. Daarnaast zijn er ook verschillende voorleessessies. Iedereen is van harte welkom!

  Zondag 28 oktober (14-16u): Voorleeskwartiertjes voor baby's en peuters
  Ook oudere broertjes en zusjes van harte welkom!
  Locatie: STAND 307

   

  Zaterdag 3 november (14-14u45): Wiegeliedjes en voorleesplezier - Bart Voet, Esmé Bos en Inge Umans
  Een hartverwarmende middag voor baby’s, peuters én hun ouders! Bart Voet en Esmé Bos brengen fragmenten uit hun voorstelling ‘Wiegelied’ en zingen slaapliedjes van over de hele wereld in verschillende talen. Inge Umans brengt haar goesting in lezen, voorlezen en vertellen graag over op anderen.
  Locatie: GEEL PODIUM

   

  Zondag 4 november (14-16u): Workshop met illustrator Benjamin Leroy
  Boekstart-illustrator Benjamin Leroy tovert jouw vingerafdruk om tot een grappig Boekstart-mannetje en maakt er samen met jou een mooie button van! Knutselen voor de allerjongsten, maar zeker ook voor de oudere broers en zussen!
  Locatie: STAND 307

   

  Donderdag 8 november (13-13u45): Boekstart: Meertaligheid en interculturaliteit bij het (voor)lezen - Marinella Orioni
  Marinella Orioni is taalkundige, gespecialiseerd in meertaligheid, en ze is een boeiende stem in het debat over de rol van de moedertaal bij meer- en anderstalige kinderen. Er zijn nog steeds veel vragen over de rol van de thuistaal. Wat heeft een kind eraan? Neemt thuistaal ruimte weg bij de schooltaal? Remt het de taalontwikkeling? Deze en andere vragen komen aan bod.
  Locatie: BOEK-O-DROME

   

  Zondag 11 november (14-16u): Voorleesnamiddag voor baby's en peuters - met Inge Umans
  Ook oudere broertjes en zusjes van harte welkom!
  Locatie: STAND 307

   

  Daarnaast zullen er ook nog voorleesmomenten met auteurs zijn in het kader van de Libelle Kinderboekenactie.
  Je bent van harte welkom om onze stand voor een voorleessessie, maar nog meer welkom op de stand van Libelle (103, hal 1) om één of meerdere kinderboeken (0-6 jaar) te schenken aan kwetsbare gezinnen.

   

  • Zondag 28 oktober (13u): Lieve Bullens leest voor uit Sky Magic (6+)
  • Dinsdag 30 oktober (13u30): Stefan Boonen leest voor uit Verliefd (4+) en Dank je wel (5+)
  • Donderdag 1 november (14u): Pascale Waumans en Jan Leunckens lezen voor uit Een verrassing voor Elodie (3+)
  • Vrijdag 2 november (16u): Dieter Coppens leest voor
  • Zaterdag 10 november (14u): Pat Donnez leest voor uit Opa sneeuwt (5+)
  • Zondag 11 november (13u): Liesbet Slegers leest voor uit Rik en de herfst (3-4 jaar)

   

  Het volledige Boekenbeurs-programma vind je op www.boekenbeurs.be. De Boekenbeurs loopt van 28 oktober t.e.m. 11 november in Antwerp Expo.
  Je vindt de stand van Iedereen Leest op nummer 307 in hal 3.

  Lees verder
 • 18 november: Kunstendag voor kinderen

  Bij de start van de Voorleesweek, op zondag 18 november, is het ook Kunstendag voor Kinderen. In het hele land kan je die dag met je kinderen allerlei kunstige activiteiten doen. In de agenda vind je ook een heleboel voorleesactiviteiten.
  Op www.kunstendagvoorkinderen.be kan je bekijken wat er op 18 november allemaal te beleven valt. Van workshops met illustratoren, over verteltheater met de grootste kamishibai ter wereld tot gezellige voorleesmomenten: ook rond boeken wordt er die dag heel wat gedaan. Een ideale uitstap tijdens de Voorleesweek!

  Lees verder
 • De Grote Voorleesdag op school

  Ook dit jaar organiseren de drie ouderkoepels (GO! Ouders, KOOGO en VCOV) De Grote Voorleesdag voor ouders op school tijdens de Voorleesweek. De ouderkoepels roepen scholen en ouderwerkingen op om tussen 19 en 23 november (groot)ouders uit te nodigen om op school te komen voorlezen.

   

  Wie dat doet, krijgt een heleboel digitaal promotiemateriaal ter beschikking en maakt bovendien kans op een prachtig boekenpakket. Aanmelden kan via www.degrotevoorleesdag.be.

  Lees verder