Nieuws

Het laatste nieuws over Voorleesweek lees je hier.

 • Voorleesweek 2018 zit erop!

  De Voorleesweek zit er weer op en was een groot succes. Meer dan 3600 mensen registreerden zich voor de voorleesteller, goed voor 106.171 mensen waaraan voorgelezen werd. Dat is een record! Daarnaast was er ook ruime aandacht voor voorlezen in de media en waren er honderden voorleesactiviteiten in scholen, bibs, kinderdagverblijven, woonzorgcentra en op andere locaties.

  Bij de start van de Voorleesweek bezocht Koningin Mathilde Kinderdagverblijf 't Vlindertje in Boutersem. Daar lazen leerlingen Kinderzorg van VIA Tienen voor aan baby's en peuters. De Koningin ging met hen in gesprek maar las ook heen graag even mee voor. De beelden vind je hier.

   

  Er was ook uitgebreide persaandacht:

   

  ATV ging op bezoek in Basisschool Het Avontuur in Berchem, waar ouders kwamen voorlezen. En ze gingen een kijkje nemen in Bib Vrede in Borgerhout, waar kinderen mochten voorlezen aan een voorleeshond. Radio 1 wijdde een hele aflevering van De Wereld van Sofie aan voorlezen en bij De Madammen op Radio 2 waren Katrijn Van Bouwel met zoontje Winter Faust en Tine Kuypers van Iedereen Leest te gast.

  Het thema van deze Voorleesweek was baby's en peuters. De vier campagnefilmpjes die we hierrond maakten, met Erhan Demirci, Katrijn Van Bouwel, Tomas De Soete en Sien Wynants, werden gretig geliket en gedeeld. Je kan ze nog steeds bekijken op www.voorleesweek.be.

   

  Daarnaast maakten we ook werk van enkele inspirerende artikels rond voorlezen voor die leeftijdsgroep. In dit artikel lees je bijvoorbeeld hoe je kan voorlezen aan baby's en peuters in de verschillende ontwikkelingsfasen. In dit artikel krijg je tips voor een voorleesvriendelijke omgeving in de kinderopvang.

   

  We organiseerden op donderdag 22 december ook een studiedag rond interactief voorlezen voor leerkrachten Kinderzorg en Verzorging. Daar stelden we een gloednieuwe handleiding voor. Ben je zelf leerkracht Kinderzorg of Verzorging en heb je interesse in deze handleiding? Mail naar Sarah Van Tilburg.

  Uit de vele registraties voor de voorleesteller leren we dat er echt in het hele land voorgelezen werd, op zeer uiteenlopende locaties. Uit alle inzendingen loten we binnenkort een aantal winnaars, die een mooi boekenpakket krijgen.

   

  We stuurden ook een aantal fotografen op pad om Voorleesweek op verschillende plekken in beeld te brengen. De resultaten vind je binnenkort op www.iedereenleest.be.

  In 2019 is er uiteraard opnieuw een Voorleesweek. Die zal lopen van 16 tot 24 november en we focussen dan op voorleesrituelen. Wat is jullie ritueel voor het leukste kwartiertje van de dag?

  Lees verder
 • Voorleesactiviteiten tijdens Kunstendag voor Kinderen

  Zondag 18 november is het Kunstendag voor Kinderen. Die dag kan je met je gezin naar heel wat culturele activiteiten in Vlaanderen en Brussel. En daar zitten ook voorleesactiviteiten tussen. Hier een greep uit de voorleesactiviteiten in enkele provincies:

  Verhalen van Leo Timmers - Bib Sint-Lambrechts-Woluwe

  Nijntje in de bib - Bibliotheek Permeke Antwerpen
  Voorlezen was nog nooit zo leuk - Bib Turnhout
  Proeven van meer dan 10 activiteiten - Rataplan Borgerhout
  De grootste kamishibai ter wereld, met Stefan Boonen en Jan Van Lierde - OC De Witte Merel Lint
  Muzikale kindervertellingen - Bibliotheek Melle

  Kleuterdansen met prenten - Bibliotheek Waregem

   

  Veel plezier!
  Ga naar www.kunstendagvoorkinderen.be voor alle info.

  Lees verder
 • Hare Majesteit de Koningin bezoekt kinderdagverblijf

  Ook dit jaar zet Koningin Mathilde haar schouders mee onder de Voorleesweek. Aangezien we extra focussen op baby's en peuters, bezoekt zij op vrijdag 16 november een kinderdagverblijf waar voorgelezen wordt. Op vrijdag 16 november lezen zes leerlingen van het zevende jaar kinderzorg van VIA Tienen voor in kinderdagverblijf 't Vlindertje in Boutersem. Deze kinderverzorgers in opleiding hebben de voorbije weken een intensieve training rond interactief voorlezen aan baby's en peuters gevolgd.

   

  Koningin Mathilde zal deze voorleesmomenten bijwonen en in gesprek gaan met de leerlingen. Nadien volgt er een rondetafelgesprek met een aantal experten en ervaringsdeskundigen op het vlak van voorlezen voor die jonge leeftijd. Iedereen Leest zal haar ook het eerste exemplaar van de nieuwe handleiding voor docenten kinderzorg en verzorging overhandigen.

   

  Hou onze Facebook-pagina in de gaten voor een uitgebreid fotoverslag!

  Lees verder
 • De vele voordelen van voorlezen

  Nog een paar dagen tot de Voorleesweek! Wat zijn nu weer de voordelen van voorlezen? We zetten ze even op een rijtje. Dat voorlezen veel positieve effecten heeft op een kind, weet intussen iedereen. Zowel thuis, op school, in het kinderdagverblijf als in de bib is het daarom belangrijk om voorlezen als een vast ritueel in te bouwen.

  Nog argumenten nodig om je directeur, man/vrouw, verantwoordelijke te overtuigen? Dan laat je gewoon even dit artikel lezen.

  Lees verder
 • Voorlezen op de Boekenbeurs

  Ook op de Boekenbeurs is er dit jaar aandacht voor voorlezen, zelfs voor de allerjongsten! Op de stand van Iedereen Leest kan je met je baby en peuter terecht voor een rustig (voorlees)momentje met een boek. Daarnaast zijn er ook verschillende voorleessessies. Iedereen is van harte welkom!

  Zondag 28 oktober (14-16u): Voorleeskwartiertjes voor baby's en peuters
  Ook oudere broertjes en zusjes van harte welkom!
  Locatie: STAND 307

   

  Zaterdag 3 november (14-14u45): Wiegeliedjes en voorleesplezier - Bart Voet, Esmé Bos en Inge Umans
  Een hartverwarmende middag voor baby’s, peuters én hun ouders! Bart Voet en Esmé Bos brengen fragmenten uit hun voorstelling ‘Wiegelied’ en zingen slaapliedjes van over de hele wereld in verschillende talen. Inge Umans brengt haar goesting in lezen, voorlezen en vertellen graag over op anderen.
  Locatie: GEEL PODIUM

   

  Zondag 4 november (14-16u): Workshop met illustrator Benjamin Leroy
  Boekstart-illustrator Benjamin Leroy tovert jouw vingerafdruk om tot een grappig Boekstart-mannetje en maakt er samen met jou een mooie button van! Knutselen voor de allerjongsten, maar zeker ook voor de oudere broers en zussen!
  Locatie: STAND 307

   

  Donderdag 8 november (13-13u45): Boekstart: Meertaligheid en interculturaliteit bij het (voor)lezen - Marinella Orioni
  Marinella Orioni is taalkundige, gespecialiseerd in meertaligheid, en ze is een boeiende stem in het debat over de rol van de moedertaal bij meer- en anderstalige kinderen. Er zijn nog steeds veel vragen over de rol van de thuistaal. Wat heeft een kind eraan? Neemt thuistaal ruimte weg bij de schooltaal? Remt het de taalontwikkeling? Deze en andere vragen komen aan bod.
  Locatie: BOEK-O-DROME

   

  Zondag 11 november (14-16u): Voorleesnamiddag voor baby's en peuters - met Inge Umans
  Ook oudere broertjes en zusjes van harte welkom!
  Locatie: STAND 307

   

  Daarnaast zullen er ook nog voorleesmomenten met auteurs zijn in het kader van de Libelle Kinderboekenactie.
  Je bent van harte welkom om onze stand voor een voorleessessie, maar nog meer welkom op de stand van Libelle (103, hal 1) om één of meerdere kinderboeken (0-6 jaar) te schenken aan kwetsbare gezinnen.

   

  • Zondag 28 oktober (13u): Lieve Bullens leest voor uit Sky Magic (6+)
  • Dinsdag 30 oktober (13u30): Stefan Boonen leest voor uit Verliefd (4+) en Dank je wel (5+)
  • Donderdag 1 november (14u): Pascale Waumans en Jan Leunckens lezen voor uit Een verrassing voor Elodie (3+)
  • Vrijdag 2 november (16u): Dieter Coppens leest voor
  • Zaterdag 10 november (14u): Pat Donnez leest voor uit Opa sneeuwt (5+)
  • Zondag 11 november (13u): Liesbet Slegers leest voor uit Rik en de herfst (3-4 jaar)

   

  Het volledige Boekenbeurs-programma vind je op www.boekenbeurs.be. De Boekenbeurs loopt van 28 oktober t.e.m. 11 november in Antwerp Expo.
  Je vindt de stand van Iedereen Leest op nummer 307 in hal 3.

  Lees verder
 • 18 november: Kunstendag voor kinderen

  Bij de start van de Voorleesweek, op zondag 18 november, is het ook Kunstendag voor Kinderen. In het hele land kan je die dag met je kinderen allerlei kunstige activiteiten doen. In de agenda vind je ook een heleboel voorleesactiviteiten.
  Op www.kunstendagvoorkinderen.be kan je bekijken wat er op 18 november allemaal te beleven valt. Van workshops met illustratoren, over verteltheater met de grootste kamishibai ter wereld tot gezellige voorleesmomenten: ook rond boeken wordt er die dag heel wat gedaan. Een ideale uitstap tijdens de Voorleesweek!

  Lees verder