Naar jaarlijkse traditie las Koningin Mathilde voor bij de start van Voorleesweek. Dit jaar deed ze dat als voorleesbuddy in Kleuterschool Groenendaal in Merksem. Niet alleen aan de kleuters van het derde leerjaar, maar ook aan enkele KAAP-ouders, die op de school van hun kinderen Nederlandse les volgen.

De Koningin las voor uit het boek 'Een bijzondere vriend' van Aline Portman. Nadien ging ze in gesprek met de kinderen en de ouders. Nadien gingen de KAAP-ouders op hun beurt voorlezen in de andere klassen.

Kleuterschool Groenendaal is sinds dit jaar ingestapt in het KAAP-project van De Schoolbrug. Ouders krijgen nu Nederlandse les op de school van hun kinderen. De lessen vinden plaats tijdens de schooluren en worden begeleid door een NT2-lesgever. Op die manier krijgen de ouders niet alleen de kans om Nederlands te leren, maar wordt ook de betrokkenheid van de ouders bij de school vergroot. Voorlezen, vertellen en in boeken kijken krijgt in elke groep een plek tijdens de lessen. De kinderen van de KAAP-ouders hebben daarnaast de mogelijkheid om thuis een voorleesbuddy te krijgen, die regelmatig langskomt bij het gezin om samen met hen het plezier van boeken te ontdekken.

Groenendaal-directeur Greet Pauwels: ‘We vinden het belangrijk dat ouders op deze manier meer betrokken zijn bij het schoolleven van hun kinderen, en dat ze hun kinderen ook beter kunnen ondersteunen. Daarnaast hebben we als school een lange traditie van voorlezen, dus we vinden het fantastisch om op deze manier de Voorleesweek te kunnen starten.’

Na het voorleesmoment ging de Koningin nog in gesprek met enkele ouders en medewerkers van de school en De Schoolbrug, over het belang van lezen en voorlezen en het stimuleren van taalontwikkeling thuis en op school. Bij het buitengaan werd ze begroet door de rest van de kleuters.

Wil je je net als de Koningin aanmelden als voorleesbuddy? Dat kan op www.voorleesweek.be.

Gesprek na het voorleesmoment

Bekijk alle foto's